Echt fietsen voor virtual reality t.b.v. Brandwondencentrum Groningen

VR-bril verlicht de pijn voor brandwonden patiënten
Brandwondencentrum Groningen in het Martini Ziekenhuis gebruikt sinds 2014 een virtual realitybril (VR-bril) bij pijnlijke verbandwisselingen en doet onderzoek naar de meest effectieve inzet van de bril bij opgenomen patiënten. De bril biedt tijdens pijnlijke verbandwisselingen afleiding die in combinatie met deskundige begeleiding door het medisch team ervoor zorgt dat de patiënten minder of soms zelfs geen pijnstilling meer nodig heeft. De kans op ongunstige bijwerkingen neemt daardoor ook af. De eerste resultaten zijn zo positief dat het brandwondencentrum de VR-bril ook wil gaan gebruiken voor patiënten op de polikliniek. Dat kost geld.

ATB toertocht Veiligheidsregio Drenthe 24 april 2016
Moment beschikt het brandwondencentrum over twee VR-sets (bril, laptop en kar waarop de set staat). Maar om de VR-bril ook op polikliniek in te zetten zijn extra sets nodig. Deze zijn relatief duur vanwege de strenge hygiëne-eisen die gelden bij het behandelen van ernstige brandwonden. De geschatte kosten zijn €3.000,- per set. Om geld voor dit project bijeen te krijgen organiseert Veiligheidsregio Drenthe een ATB toertocht op 24 april aanstaande door de prachtige Drentse natuur. Opgave en meer informatie is de vinden op de facebook pagina van deze toertocht en via twitter @ATBVRDrenthe 

ATB toertocht Drenthe 2

Veiligheidsregio Drenthe Brandwonden StichtingMartini logo klein onder   

Innovatieve zorg op maat
Klinisch psycholoog Kirsten Lamberts doet het onderzoek in het Groningse centrum en ziet in de dagelijkse praktijk het effect van de VR-bril: ‘Pijn en stress versterken elkaar en omdat de verbandwisselingen steeds weer terugkomen en pijnlijk zijn. Patiënten zien er vaak erg tegenop. De virtual realitybril is een bijzonder krachtig middel om die negatieve spiraal te doorbreken’.

Het onderzoek van Lamberts en de inzet van de VR-bril bij de behandeling sluit aan bij de ambitie van Brandwondencentrum Groningen. Deze wil innovatieve zorg op maat bieden. Daarnaast zijn de extra sets een prachtige aanvulling op de unieke kindvriendelijke verbandwisselkamer voor de kleine kinderen die vorig jaar in gebruik is genomen dankzij de steun van de Brandwonden Stichting.

VR-bril

Brandwondenzorg in Nederland
Dit soort belangrijke innovatieve ontwikkelingen zijn nodig voor het verder verbeteren van de brandwondenzorg in Nederland en worden mogelijk gemaakt door de Brandwonden Stichting. Brandwondencentrum Groningen werkt intensief samen met de twee andere brandwondencentra in Nederland in Beverwijk  en Rotterdam  op het gebied van de brandwondenzorg. Met elkaar streven we er naar de brandwondenzorg voor de patiënt nog verder te optimaliseren.

Deze informatie in een PDF? Klik dan hier Fietsen voor VR (4)

 

DelenTweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on TumblrBuffer this page