Kinderen verdienen de beste brandwondenzorg die je kunt bedenken

Een gezin hebben en kinderen opvoeden is best vergelijkbaar met het werk van de brandweer. Je probeert ze zelfredzaam te maken en om te gaan met risico’s. Als papa of mama ben je voortdurend paraat om mogelijk onheil te voorkomen en te bestrijden als het moet.

Ons zoontje van bijna twee zou in de volwassen wereld worden gezien als iemand met een ‘stevige portie ondernemingsdrang’. Klimmen, klauteren, alles vastpakken en uitzoeken. Risico’s bestaan nog niet in zijn leven. Er met hem over praten, daar is het ook nog wat te vroeg voor. Dus is het zaak om alle risico’s zo goed en zo kwaad bij hem weg te halen.

Hete kopjes koffie en thee vormen de meest voorkomende oorzaak van kinderen die terechtkomen in het Brandwondencentrum. Een ongeluk zit dan ‘in een klein hoekje’, wordt dan gezegd. Ik kan het beamen, want het gebeurt net op de momenten dat je even bent afgeleid. Je bent je kind net even kwijt als je even met je buurman of schoolouder kletst. Je wordt net even gebeld als je je verse bak koffie op tafel hebt gezet.

Vanaf de zijlijn wordt dan weleens snel geoordeeld alsof de ouders een stel idioten zijn die hun kinderen makkelijk aan gevaren blootstellen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Heul soms ontsnapt een kind heel even aan je aandacht, met name diegenen met een stevige portie ondernemingsdrang. Meestal gaat het dan goed, heel soms helaas niet.

Ik kan alleen maar hopen en bidden dat het die baliekluiver van ons niet zal overkomen. Maar als het toch gebeurt, verdienen hij en al die andere kinderen de beste behandeling die je kunt bedenken. En ik weet zeker dat dit in de meest kindvriendelijke verbandwisselkamer van Europa realiteit gaat worden.

Daarom, geef aan WAUW 050. Van au naar beter!

15e estafette blog is van:
Maarten van Wieringen, communicatieadviseur en woordvoerder Brandweer Groningen & Veiligheidsregio Groningen

DelenTweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on TumblrBuffer this page