Estafetteblog nr 8: Samenloop voor omstandigheden

Daan was drie jaar oud toen hij met ernstige brandwonden werd opgenomen in het brandwondencentrum. Achteraf gezien liep hij misschien brandwonden op door een stom ongeluk. Of door onoplettendheid… of door een verkeerde inschatting… of door…Tja, twijfel maar met mij mee over de oorzaak.

Ik kom er niet uit…Tenzij je niet één enkele oorzaak van het ongeval kunt aanwijzen. Daan was, zeer tragisch, op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bij verkeerde omstandigheden met een verkeerde handeling. Het resultaat daarvan was een vreselijk brandwondenongeval…een echte samenloop van zeer onveilige omstandigheden.

Mijn hart huilt als ik na zo’n verschrikkelijk ongeval mensen zie vingerwijzen. Misschien is schuld zoeken bij ‘iets’, ‘iemand’ of ‘zichzelf’ een logische reactie. Maar het leidt nergens toe. Ik kies ervoor om anders te denken. In plaats van achteraf een schuldige aan te wijzen, wil ik bedenken wie er vooraf de verantwoordelijkheid wil opnemen om de samenloop van omstandigheden die een ongeval veroorzaakt, echt kan beïnvloeden. Als jij die verantwoordelijkheid opneemt, help je zeker mee om brandwondenongevallen te voorkomen.

Om kinderen zoals Daan en om u te beschermen werken het Brandwondencentrum en de Brandweer Groningen samen. Zij werken hard aan bewustwording zodat u en ik onze onveilige omstandigheden zelf kunnen beïnvloeden richting een veilig leven.

Maar met de 4 Mijl vragen zij onze betrokkenheid pas echt. Want nu roepen zij ons niet enkel op tot het nemen van onze verantwoordelijkheid om ons leven en dat van onze kinderen veilig te maken. Ze vragen ons ook om verantwoordelijkheid te nemen om goede zorg aan mensen met brandwonden mogelijk te maken. Door te lopen, door te collecteren, door te kopen en door geld te geven.

De 4 Mijl is dan ook een letterlijke samenloop voor omstandigheden. Met deze loop nemen u en ik onze verantwoordelijkheid op om met preventie en wervende acties het Brandwondencentrum in staat te stellen om de beste zorg te bieden aan patiënten met brandwonden.

8e estafetteblog is van:
Rob Baardse, directeur /bestuurder Nederlandse Brandwonden Stichting

 

DelenTweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on TumblrBuffer this page

One thought on “Estafetteblog nr 8: Samenloop voor omstandigheden

  • augustus 29, 2014 at 8:09 am
    Permalink

    Wat mooi geschreven Rob, het heeft mij geraakt!

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>