Estafetteblog 7: Het vuur uit de sloffen lopen voor de verbandwisselkamer

Sinds 2012 werken wij samen met het Brandwondencentrum Groningen. Beiden weten we als geen ander hoe het is om geconfronteerd te worden met de soms trieste gevolgen van brand. We geven samen voorlichting over hoe je brand en brandwonden kunt voorkomen. En dat is nodig, want het gebeurt nog steeds te vaak en regelmatig door onoplettendheid of onwetendheid.

Onze samenwerking heeft ook onverwachte opbrengsten, waardoor we elkaars werk kunnen versterken. Bij de brandweer zit in het denken en handelen dat ‘vuur’ onze vijand is en ‘water’ onze vriend. Maar bij het brandwondencentrum bleek ons dat (kokend) water de voornaamste oorzaak is van brandwonden bij kinderen. Met dit inzicht kunnen we onze voorlichting aan kinderen verrijken.

Een brandweerprofessional laat brandwondenleed bij elke slachtoffer niet onberoerd. Maar met name de jeugd heeft een speciaal plekje in ons hart. Niet voor niets investeren we in de jeugdbrandweer, open dagen en –zoals gezegd in – voorlichting op scholen, voorkomen is toch beter dan genezen. Helaas, en dat zien we dagelijks op tv, lukt dat niet altijd.

Leed bij kinderen kunnen we niet altijd voorkomen, we kunnen er wel een steentje aan bijdragen om het leed te verzachten. Daarom is zo fantastisch dat Brandwondencentrum Groningen de meest kindvriendelijke verbandwisselkamer van Europa wil realiseren. Uiteraard lopen wij ook als brandweer het vuur uit de sloffen zodat er veel geld ingezameld wordt tijdens de 4 Mijl. Een bedrag om WAUW tegen te zeggen.

7e estafetteblog is van:
Erik van Zuidam, Regionaal Commandant Brandweer Groningen

DelenTweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on TumblrBuffer this page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>