Verbandwisselkamer voor kinderen

Het Brandwondencentrum Groningen is een onderdeel van het Martini Ziekenhuis en is één van de drie brandwondencentra in Nederland, naast Rotterdam en Beverwijk. We behandelen per jaar ongeveer 700 mensen met brandwonden op onze polikliniek en nemen per jaar ongeveer 250 mensen op in het Brandwondencentrum. Ruim een kwart hiervan is kind. Het gaat vooral om kleine kinderen van 1 tot 4 jaar.

Huidige verbandwisselkamer

Oude verbandwisselkamer

Au!
Brandwonden zijn heel erg pijnlijk en dat geldt ook voor het dagelijks verwisselen van het verband. Een echte vergelijking is niet te maken, maar we kennen allemaal het gevoel van de pleister die van onze geschaafde knie af werd getrokken. Zoiets is het, maar dan vele malen pijnlijker, over een groter oppervlakte en ook nog elke dag.

Naar beter
Door wetenschappelijk onderzoek en ervaringen weten we dat naast medicijnen tegen de pijn, ook een goede begeleiding en het afleiden van de patient erg goed werken om de pijn van de dagelijkse verbandwisselingen te verzachten. Dat is mogelijk met een speciale verbandwisselkamer voor kinderen. Spelend in water, in een ruimte die voor kinderen tot de verbeelding spreekt en die op hun leeftijd is aangepast. We kunnen met deze ruimte de angst voor dit dagelijkse pijnlijke ritueel enorm verminderen.

Ontwerp en copyright Signaal Lichtreclame bv.  Groningen

Ontwerp en copyright Signaal Lichtreclame bv. Groningen

In de verbandwisselkamer kunnen kinderen samen met een pedagogisch medewerker hun eigen kamer maken door magneten van dieren op de prachtige muren te plakken. Daarmee kunnen ze opgaan in de mooie fantasieverhalen die hen helpen bij het voorbereiden op de verbandwisseling. Ook kunnen ze een spel spelen op de iPad, een leuke film kijken of luisteren naar hun favoriete muziek

Door de hoge hygiëne-eisen en de combinatie van techniek en water, hing er een flink prijskaartje aan deze droom. Maar dankzij de actie WAUW rondom de 4 Mijl van Groningen in 2014 lukte het om onze droom te realisteren. Brandwondencentrum Groningen beschikt daarom sinds 30 juni 2015 over de de meest kindvriendelijke verbandwisselkamer van Europa. Dankzij hulp van velen gingen we van au naar beter!

 

 

Verbandwisselkamer Brandwondencentrum Groningen

De kindvriendelijke verbandwisselkamer in Brandwondencentrum Groningen Martini Ziekenhuis.

 

DelenTweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on TumblrBuffer this page