Van au naar beter

Alleen al het idee…
Sinds 2001 kom ik met enige regelmaat in het Brandwondencentrum in Groningen. De eerste aanleiding was de verschrikkelijke brand in café ‘t Hemeltje in Volendam. Ik voelde me betrokken omdat ik al jaren in de studio van Arnold Mühren in Volendam kom, ik ken het dorp en veel van haar bewoners. Ik kan me het eerste bezoek aan het Martini Ziekenhuis nog goed herinneren. Sindsdien ben ik er vele malen geweest. En elke keer ben ik weer onder de indruk en van slag. Alleen al het besef dat bijna 30% van de behandelde patiënten in brandwondencentra kinderen betreft, waarvan de grootste groep ook nog eens tussen de 1 en de 3 is, bezorgt me kippenvel.

Bij deze groep zijn het vaak de eenvoudige huis- tuin- en keuken ongelukken met bijvoorbeeld het bekende kopje thee, de waterkoker, die kom soep. Ongelukken die ons allemaal kunnen overkomen in dat ene onbewaakte ogenblik. Alleen al het idee…

Van au naar Beter
Als ambassadeur van War Child weet ik dat het verwerken van trauma’s op een verantwoorde manier enorm veel verschil kan maken. Het oplopen van brandwonden is al traumatisch genoeg, alle reden dus om de behandeling zo kindvriendelijk mogelijk te laten verlopen. Dus als er een manier is waarop we het leed kunnen verzachten dan moet die manier er natuurlijk gewoon komen! De wijze waarop het brandwondenteam in Groningen bezig is met hun vak spreekt mij enorm aan. Altijd zoekend naar vernieuwing, nieuwe toepassingen uitproberen en daarbij zowel de patiënten als de ouders betrekken. Dat ze sinds kort in Groningen de virtual reality bril toepassen als begeleiding bij verbandwisselingen vind ik geweldig. Dat het team nu daarop aanvullend voor de kleinere kinderen de meest kindvriendelijke verbandwisselkamer van Europa ambieert verbaast mij dan ook niet. Het laat opnieuw de bevlogenheid zien die ik zo in deze mensen kan waarderen.

Meet en Greet
Dat afleiding door middel van beeld en ook muziek met daarbij de juiste begeleiding de pijn minder heftig laat ervaren kan ik me goed voorstellen. Dat ook de angst voor de verbandwisseling voor een groot deel weg genomen wordt, geloof ik meteen. Het zijn echter geen speculaties, onderzoek heeft uitgewezen dat kleine kinderen daadwerkelijk minder pijn ervaren als ze op deze manier geprikkeld worden tijdens het doorgaans zo pijnlijke moment van de verbandwissels.

Jullie begrijpen dat ik me heel graag inzet om de bouw van de meest kindvriendelijke verbandwisselkamer van Europa een stap dichterbij te helpen. Helaas ben ik zelf niet in de gelegenheid om mee te lopen met de 4 Mijl, maar natuurlijk wil ook ik graag mijn steentje bijdragen. Daarom bied ik het bedrijventeam dat het hoogste bedrag binnenhaalt voor de kinderen in het Brandwondencentrum een Meet en Greet aan. Het team met zeven deelnemers mag op dinsdag 14 oktober in Martini Plaza in Groningen naar mijn Duizend Spiegels concert en voorafgaand wil ik jullie graag even de hand schudden!

Voor mij zijn de ontmoetingen met niet alleen de patiënten maar ook het medisch team van het Brandwondencentrum in Groningen al vele jaren indrukwekkend en waardevol. Dat zij zich samen met zovelen in Groningen inzetten voor deze bijzondere actie rondom de 4 Mijl van Groningen is meer dan WAUW.

Op 12 oktober zullen zo’n 70.000 mensen de deelnemende teams aanmoedigen. Ik kijk uit naar de ontmoeting met het bedrijventeam dat voor de kinderen van het Brandwondencentrum het verschil gaat maken, van au van naar beter.

De 19e estafette blog is van: Marco Borsato

Marco op BWC 2

Foto’s Nathalie Thielen: Marco Borsato op bezoek in het Brandwondencentrum in Groningen.

 

DelenTweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on TumblrBuffer this page