Estafetteblog 6: Opgewassen tegen schoonmaken

Bacteriën zijn een van de grootste vijanden van mensen met brandwonden. Daarom maken we hier iedere dag alles schoon. Het begint bij de toegangssluis waar iedereen binnenkomt en gaat echt zo ver dat we de lamellen in de patiëntenkamers na ontslag stuk voor stuk afnemen. Allemaal voor de patiënt. Alles om te voorkomen dat bacteriën een kans krijgen, waardoor de genezing van de brandwonden en de gezondheid van de patiënt is gevaar komt.

Het is dan ook van groot belang dat in de nieuwe verbandwisselkamer voor kinderen alles goed schoon en droog te maken is. De plannen zijn echt prachtig, maar het is simpelweg niet mogelijk om concessies te doen aan de strenge hygiëneregels van het brandwondencentrum. Ieder onderdeel van de verbandwisselkamer wordt na een verbandwisseling uitgesopt, afgespoeld, gedesinfecteerd, nogmaals gespoeld en afgedroogd. Er kunnen dus simpelweg geen ‘normale’ hulpmiddelen en materialen gebruikt worden. Het moet allemaal tegen de schoonmaakwerkzaamheden van mij en mijn collega’s bestand zijn.

Na een verbandwisseling zorgen we ook dat de kamer weer schoon is. We nemen alles af en dweilen de vloeren goed. Ook de mobiele telefoon, vaak een van de weinige eigen spullen op de kamer, wordt met toestemming afgenomen met een doek. En is het toilet op de kamer niet gebruikt. Toch krijgt deze een schoonmaakbeurt, want in stilstaand water kunnen bacteriën zich gemakkelijk vermenigvuldigen. Alleen op deze manier weten we zeker dat we de risico’s minimaal houden.

Hygiëne is dus heel erg belangrijk en stelt hoge eisen aan de nieuwe verbandwisselkamer voor kinderen met brandwonden. Het moet opgewassen zijn tegen schoonmaken. Daarvoor is veel geld nodig en daarom is uw steun voor de actie WAUW van groot belang.

6e estafetteblog is van:
Corry Heuker, medewerker Huishoudelijke Dienst van het Brandwondencentrum Groningen

DelenTweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on TumblrBuffer this page