Een brandwond heb je voor altijd

Enige tijd geleden werd mijn aandacht getrokken door een interview in het personeelsblad van de gemeente Groningen. Bradley Elias, een collega, had in de zomer van 2008 een ongeluk gehad met gloeiendheet frituurvet. Hoe dat precies gebeurd was, wist hij niet meer. De gevolgen echter en het lange traject van ziekenhuisbezoeken beschrijft hij in het artikel. De foto van Bradley, waarop zijn litteken duidelijk te zien is, vertelt de rest van zijn verhaal.

Maar liefst negentien keer bezocht hij het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis, waarvan zeventien keer om zijn wond te laten behandelen. Zeventien keer verband verwisselen. Ik probeerde me er een voorstelling van te maken, maar dat lukte niet echt. Allereerst de pijn die hij moet hebben gevoeld door het kokende frituurvet op zijn lichaam en daarna de behandelingen in het ziekenhuis. Zijn wond is goed genezen, met het litteken zal hij moeten leven. Dat gaat nooit meer weg.

Met onze Maand van de Veiligheid wordt Bradley’s verhaal plotseling weer heel actueel. De noodzaak om dit soort ongelukken en daarmee brandwonden te voorkomen is groot. We moeten blijvend voorlichting geven hoe Stadjers van jong tot oud zo veilig mogelijk kunnen wonen en leven. Dat kan al heel eenvoudig door thuis rookmelders op te hangen of, als je in een studentenhuis woont, met je medebewoners regelmatig een vluchtoefening te houden. Tijdens een brand zie je door de rook vaak geen hand voor ogen dus knoop een theedoek om je hoofd en probeer dan maar eens de uitgang van je huis te vinden.

In de maand oktober zijn er diverse activiteiten om veilig leven onder de aandacht te brengen, Groningen Veilig. Daarnaast gaan we geld inzamelen om in het Martini Ziekenhuis de beste en meest kindvriendelijke verbandwisselkamer te bouwen die je je maar voor kunt stellen. Daarvoor is geld nodig. Geld dat onze Charity Runners voor een deel gaan inzamelen tijdens de 4 Mijl van Groningen op zondag 12 oktober. De 4 Mijl steunt elk jaar een goed doel. Dit jaar is dat de kindvriendelijke verbandwisselkamer. Op de website www.wauw050.nl leest u meer over dit initiatief. Ik sta aan de finish om al die lopers die het goede doel steunen te verwelkomen, de hand te schudden en te bedanken voor hun geweldige inzet.

Tot zondagmiddag 12 oktober op de Vismarkt!

16e estafette blog is van:
Ruud Vreeman, burgemeester van Groningen

 

DelenTweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on TumblrBuffer this page