Dromen van een andere beleving

Als pedagogisch medewerkers van het Brandwondencentrum Groningen zijn we altijd op zoek naar mogelijkheden om het voor kinderen met brandwonden zo aangenaam mogelijk te maken. Aangenaam klinkt in deze situatie misschien wel raar, want verbandwissels zijn alles behalve aangenaam. Ze zijn een noodzakelijk kwaad om beter te worden. Dat geeft aan in welk spanningsveld we ons dagelijks bewegen.

We willen de kinderen begeleiden voor, tijdens en na de verbandwissel. Om kinderen te kunnen begeleiden leggen we eerst contact met het kind. Spel en spelen is bij hen hèt aanknopingspunt voor contact. We willen dat een kind ‘gewoon kan spelen in de ongewone situatie van het ziekenhuis’.

Spelen is overigens niet alleen belangrijk voor het kind om kind te zijn. Uit onderzoek en ervaringen weten we dat het ook helpt als medicijn. Ook om de pijn van de verbandwissels te verzachten.

Onze droom is een verbandwisselkamer speciaal ingericht voor kinderen. Geen saaie witte kamer, maar een fantasierijke kamer. Een kamer die we samen met het kind of speciaal voor het kind in te richten. Hierbij sluiten we aan op zijn of haar belevingswereld, die van een peuter tot die van een puber. Het kan hen helpen tijdens de pijnlijke verbandwissel. Daarvoor maken we gebruik van magneetposters om de ruimte aan te kunnen aanpassen.

Wordt de verbandwissel leuker van de verbandwisselkamer? De momenten dat het pijn doet, doet het nog steeds pijn. Maar de kamer maakt het wel mogelijk om het kind, in welke leeftijd dan ook, optimaal te kunnen begeleiden en af te leiden van de daadwerkelijke verbandwissel. Zo ervaren ze minder pijn. En als het vandaag minder pijn doet, zullen ze er morgen minder tegenop zien.

Als we voldoende geld binnenhalen en deze kamer voor elkaar krijgen, dan hebben we echt iets extra’s te bieden aan álle kinderen. Wauw! Help jij mee onze droom te realiseren?!

14e estafetteblog is van:
Jan Kees Zuiker & Noor Karssies, pedagogisch medewerkers Brandwondencentrum Groningen

 

 

DelenTweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on TumblrBuffer this page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>